<BACK  

A Building for Rosa Luxembourg

With this competition, the Rosa Luxembourg Foundation was looking for a building design that should be “recognizable in form and appearance as a foundation headquarters.”
S:�1_m2sb�1_Projekte�2_Wettbewerbe150922_Rosa_Luxemburg�1_P
The uniformly transparent façade of our design stands for an open and inviting building. Similarly, it is delicately and rhythmically built.
S:�1_m2sb�1_Projekte�2_Wettbewerbe150922_Rosa_Luxemburg�1_P
The internal structure of the building—with its columns, balustrades, office walls, stairs and other elements—is visible through this glass skin, so that the use of the individual floors is readable from the outside.
28102015_Perspektive
As a strong architectural object, our design asserts itself in its urban context. Individual façade cutouts loop around the rectilinear shape of the building and extend over one or up to three stories. Depending on the observer’s position, exciting insights into the otherwise clear cube appear.
150922_Rosa_Luxemburg_volumen
151026_Wettbewerb_Rosa_Luxemburg_Stiftung_Lageplan_sauberTogether with the former Postbahnhof, the foundation’s new building forms a new, urban space and fills the gap between the train station, street, and railway tracks.
S:�1_m2sb�1_Projekte�2_Wettbewerbe150922_Rosa_Luxemburg�1_P
In the first phase of the competition, exemplary floor plans were requested. The rotation of the façade created floor plans that challenge the orthogonality of the cube.
S:�1_m2sb�1_Projekte�2_Wettbewerbe150922_Rosa_Luxemburg�1_P

Location Berlin
Year 2015
Awarding authority
Rosa-Luxemburg-Stiftung
Partner rw+ architekten
Team Martin Schmitt, Jeong-Hoon Kim, Reiner Beelitz, Caroline Høgsbro
Visualization Stephan Bosse

<BACK