<BACK  

Buntspechte Day Care Center

The integrative daycare center Buntspechte / St. Joseph offers children a variety of stimulations and learning opportunities and promotes the acquisition of social skills. Integrative work with special needs children in regular classrooms opens the opportunity for a playful confrontation with “otherness,” as well as the acceptance of differences. Following the pedagogical principle, we designed a place of exchange and retreat, with a pavilion-like, single-story wood construction. By raising the flat roof over this “functional block” in the center of the building, we created an additional, exposed area for children and teachers with a view to the sky.
perspektive
The façade design of the pavilion is complementary to the brick façade of the existing building on Schillerstraße—the materials complement each other.
lageplan
Through the low building height, with eaves of about four meters, the architecture of the new building accepts a subordinate role to the existing buildings and trees. The generous glazing of western and south façade arises not only from the need of the rearward, shaded plot, but also allows the volume to seem light at the same time. The connection to the trees and the exterior space of the park-like plot is produced with a relief-like wooden board formwork. The boards, which are irregularly laid and of different widths, differentiate the building cubature.
Ansichten
Grundriss

Location Haßloch
Year 2015
Awarding authority
Gemeinde Haßloch
Procedure type Bid process
Partner Kastor HolzBauWerk
Team Martin Schmitt, Jeong-Hoon Kim, Reiner Beelitz

<BACK