<BACK  

Recognition for Embassy

A villa in the park: For the new Germany Embassy building in Vienna, our design envisages a compact solitary building surrounded by a large park area. The current embassy, which was completed in 1965, is to make way for the new building. One of the justifications for the new building is the accommodation of the embassy residence.
RenderingWith our proposal, the embassy property is awarded a welcoming and generous gesture. Through the decentralized positioning of the building, differentiated qualities emerge for the outdoor environment: a generous and representative driveway to the embassy, gardens for visitors and staff members, as well as for confidential conversations.
S:�1_m2sb�7_ExchangeMoritz160213_DBW_Ansichten_Lageplan A2_L
The structure of the five-story façade into three horizontal façade sections is based on Gründerzeit-style perimeter development: a rather massively designed, high base level supports the overlying transparent-seeming upper floors. The façade is optically connected—through construction and design—by vertically extending thin concrete panels, whose spacing varies in the three façade sections. Abstracted and concrete cornices in relief emphasize the horizontal panel layout and make reference to neighboring buildings.
S:�1_m2sb�7_ExchangeMoritz160213_DBW_Ansichten_Lageplan A2_L
S:�1_m2sb�7_ExchangeMoritz160213_DBW_Ansichten_Lageplan A2_L
IMG_5685
schnittThe large central hall spans all floors. The representative staircase in the residence is located here. Likewise, the offices and a large ceremonial hall are accessed via the hall.

Location Wien
Year 2016
Competition Recognition
Awarding authority Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung, BBR
Partner rw+ architekten
Grünmüller Staiger Landschaftsarchitekten
brandkontrolle Andreas Flock
Team Jeong-Hoon Kim, Cora Stenzel, Moritz Klimburg, Felix Grauer, Reiner Beelitz

<BACK