<BACK  

Meusebach-Grundschule

150622_Geltow_LP2_Aussenerspektive_bwWe were commissioned for the design of the renovation and expansion of the Meusebach-Grundschule (Meusebach Elementary School), by the municipality of Schwielowsee near Potsdam. In June 2015, we completed the preliminary design.
The Meusebach Elementary School is a DDR-type school building from the production series ‘Erfurt’, and features a characteristic H-shaped floor plan. The school was built around 1985.
Ansicht West
In the daily implementation of the school concept – ‘verlässliche Halbstagschule’ (reliable half-day school) – and in light of the rising number of pupils, the spatial situation of Geltow Meusebach-Grundschule increasingly presents a challenge. Due to the growing number of pupils – up to a maximum of 180 – a restructuring of the existing spatial organisation/zoning has to be carefully considered. The school should generally remain a single-form school; 1–2 classes can be added temporarily. In addition to the elimination of the repair backlog on existing buildings, spatial improvements in capacity and utilisation quality will have to be carried out in the coming years.Ansicht NordBy integrating school and childcare, cooperation has been intensified and raised to a new level, whereby the quality of the school has increased significantly. In connection with the orientation towards a pedagogical concept and the model of the reliable half-day elementary school with integrated day care (iKB), the Meusebach-Grundschule admirably fulfils the responsibilities of the role of a contemporary school. The pedagogical concept favours a meshing of the organisation of daily routines and educational/complementary services.

On the basis of the pedagogical concept of the primary school, meaningful functional relationships are created within individual areas of use for the existing building and the expansion. School facilities – such as the auditorium, dining rooms, or kitchen – are situated on the ground floor to ensure simple delivery and optimum accessibility. Furthermore, the integrative child day care is concentrated on the ground floor and 1st floor to make supervision easier. In addition, double allocation has been avoided and every use area has been assigned a unique function.

Location Geltow-Schwielowsee
Time frame
2015-16
Client Gemeinde Schwielowsee
Service phases
Design and planning
Team Jeong Hoon Kim, Reiner Beelitz

<BACK